MENYCLOSE

Våra ädelmetaller

Platina, guld och vitguld är de ädelmetaller vi använder vid tillverkningen av våra smycken.
Alla ädelmetaller vi bearbetar är återvunna.

Platinan, den ädlaste av alla ädla metaller besitter sådana överlägsna egenskaper att vi valt att använda den dels till rena juvelsarbeten dels till vigsel-och förlovningssortimentet .

Vi anser att skall du bära en vigselring livet ut, att dagligen utsätta den för slitage och stötar så är platinan det enda alternativet tack vare metallens egenskaper att inte slitas eller förlora sin lyster. Dess hårdhet bidrar till att infattade stenar sitter mycket säkert och den vit-blå nyansen passar speciellt bra till diamanter.

Föredrar du en gul metallfärg i din vigselring är guld / rosé guld det naturliga valet.

Vitguld, som är en legering av guld och palladium, är ej att rekommendera till just vigselringar eftersom vitguldet tappar färgen, och måste renoveras och rodineras från tid till annan.

Om platina

Platinan är den ädlaste och mest sällsynta av alla metaller. Finhalten i våra smycken är 950/000, metallen väger mycket, ca. 40% mer än guld, har extremt hög smältpunkt och är mycket svårbearbetad. Platinan är oöverträffad som smyckesmetall; ringar varar livet ut nästan utan att slitas eller förlora sin lyster, infattade stenar sitter mycket säkert och metallens vit-blå nyans passar speciellt bra till diamanter.

Om vitguld

Jämfört med platina är vitguld  ingen grundmetall utan en legering av guld och andra vita metaller som nickel och palladium. Nickel är numera förbjudet eftersom det framkallar allergier.
Vitguldslegeringen är egentligen ett provisorium, då dess färg ej blir riktigt vit utan att man lägger smycket i ett bad med rodium och på elektrolytisk väg får ett tunt ytskikt av rodium ( sk. rodinering ). Detta tunna ytskikt slits bort med tiden och måste renoveras. Vitguldslegeringen är dessutom spröd och infattningen av stenar bör från tid till annan kontrolleras.