MENYCLOSE

Om oss

Emma Engelbert, här flankerad av sin farfar Stig Engelbert, är det senaste tillskottet i en hundraårig juvelerartradition i familjen Engelbert. Efter 50 år som ägare och VD  för Engelbert Stockholm går Emmas far  Lars och farbror Peter i pension och familjen har  gått vidare i en fjärde generation i 2 företag,  Engelbert Stockholm och Emma Engelbert .

Emmas farfars far Heribert Engelbert öppnade egen guldsmedsrörelse i Malmö 1920.

1962 tog Lars och Peter över företaget efter deras pappa Stigs bortgång. Bröderna hade vi det här laget utbildat sig i guldsmedsyrket i Tyskland samt studerat gemmologi i London. Lars ville pröva sina vingar i U.S.A och 1965 började han arbeta för prestigefyllda Mario Buccelati i New York.

1966 öppnade Lars och Peter eget kontor på 5th Avenue i New York. Efter stor framgång i U.S
och Europa bestämde sig bröderna för att flytta hem och koncentrera sig på den svenska marknaden.

1994 vinner företaget  ”De Beers Diamonds International Award” det mest prestigefyllda priset i smyckesdesign.

Far och dotter i ädelt samarbete

-Nu avbryter du mig igen, jag får inte ens prata till punkt. Emma Engelbert småbråkar hemtamt med sin far som lägger ut texten om ädla metallers historia och juvelbranschen i stort.

Emma Engelbert AB ställer ut för första gången på Precious. I samarbete med sin före detta pensionerade far Lars Engelbert sätter familjeföretaget återigen svensk juvelerarkonst på kartan.

För tre år sedan pensionerades Lars Engelbert efter en 50-årig juvelerarkarriär och lämnade över till brorsonen Oscar. Men efter ett par års uppehåll var han tillbaka i ett samarbete med dottern Emma.

- När pappa frågade mig om jag ville börja jobba med honom sa jag aldrig i livet. Jag tog honom inte på allvar förrän han drog igång samarbetet med NK och Platinum collection, säger Emma Engelbert.

Det är lunchtid på Djurgården och redan i första meningen är de två oense om såväl storlek på lunchportion som vilken tjocklek på ringskenor det är som gäller i höst. Familjeföretaget har funnits sedan 1920 då Lars farfar Heribert Engelbert kickade igång verksamheten som snart började skörda framgångar. När företaget gick i arv till sonen Stig Engelbert började man tillverka smycken i egen ateljé och de så kallade Stigbertsmyckena i guld och silver med bergkristall blev ett välkänt begrepp.

- Det känns roligt att på gamla dagar kunna utnyttja mitt yrkeskunnande och min branschkännedom och göra grejer som är kul och som består av komponenterna –väldesignade, välgjorda kollektioner av bästa kvalitet där både smyckestillverkning och stenslipningen görs förhand i Stockholm. Det är närmast unikt.

Det är alltså guld och platina som gäller när far och dotter Engelbert får bestämma.
- Vitt guld är ett hundraårigt provisorium om du frågar mig. Det får du gärna skriva då blir det liv i branschen. Platina är en helt överlägsen metall att arbeta med. Den är den ädlaste av alla ädelmetaller, den är vit, oxiderar aldrig, slits lite, är seg och beständig och passar alldeles utmärkt att fatta in ädelstenar i. Dessutom kostar den inte mer än guldet i dag, fortsätter Lars Engelbert. 

Efter att som barn varit urless på smycken och alltid längtat efter andra saker i födelsedags- och julklappspaket än halsband och annat smäckert i ädla metaller, kärade till slut även Emma ner sig i smyckeskonsten.
- Jag har fått en förståelse för hantverket och för att en diamant är så unik, det finns ingen som är den andra lik. Det finns en historia bakom – om varifrån den kommer till hur den är slipad. Det är kul. Vi vill ha råvaror av bästa kvalitet där diamanter alltid ska ha en framträdande roll.

Emma är ekonom i botten och har bott i såväl Lissabon som Rom och New York innan hon återvände hem till Stockholm. I fjol blev Emma Engelbert AB ett faktum. Ett par år tidigare hade hennes kusin Oscar Engelbert tagit över Heribert Engelbert från sin pappa Peter och farbror Lars och öppnat sedermera Engelbertbutiken på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Emma Engelbert AB har inledningsvis tagit fram en kollektion med vigsel- och förlovningsringar i guld och platina som under året fyllts på med flera smyckeskollektioner.
- Det som är absolut viktigast är att ha passionen och intresset och det har Emma. Det andra lär man sig automatiskt. Sedan hade hon den hemska oturen att får jobba med sin pappa, säger Lars Engelbert.

Han har delat med sig av sina färsbiffar till både Emma och mig, vissa meningsskiljaktigheter har lagt sig något och kaffet är på ingång. Mässan då, vad vill de med den?
- Det är kul att komma ut till mässan, jag är impad av mässan, det är snyggt och propert, välordnat och trevligt. Sedan vill vi vända oss till ett 20-tal kunder i Sverige. Vi satsar på kvalitet, säger Lars Engelbert.

- Jag har 50 år i branschen och besitter en viss erfarenhet vad gäller exempelvis diamanter så vi har en sittning en gång i veckan där jag mässar om ädelstenar och övrigt guldsmederi då Emma lyssnar den första minuten och himlar med ögonen nästa, flikar pappa Lars in.

Emma himlar med ögonen och ler.
- Pappa är lite gammaldags traditionsenlig. Vi kan vara lite oense om design, vi gillar inte exakt lika så vi kompletterar varandra.

- Emma är lite mer modig vad gäller hur ett smycke ska se ut. Hon är rätt lik mig egentligen, men har man bränt fingrarna några gånger så vet man att det kan kosta lite. Man kan inte flippa ut i för många varianter när det gäller guld och platina. Emma tycker om flashiga saker utan att tänka på vad det kostar, skojar Lars.

- Tyst nu, bryter Emma in.

- Vi kör en mix av klassiskt med en trendig touch. Det vi gör nu är allians, förlovning och vigsel och där gillar jag kanske lite smalare ringskenor medan pappa gillar bredare.

- NK sålde ju slut på de breda ringskenorna, så då måste vi komplettera, det måsta finnas allting, konstaterar Lars.

- Våra ädelstenar är helt naturliga och inte behandlade över huvud taget. De är alla slipade i Stockholm, berättar Emma.

- När vi besöker vår gemmolog och hans stensliperi brukar Emma säga ´pappa nu är det jag som väljer alla stenarna, för jag har mycket bättre smak än du. Så du kan promenerar lite under tiden´, berättar Lars och ler.

Intervju för Precious magazine - Åsa Johansson